Poliitikko Niko Eskelinen Kuuntele ja keskustele

Kauhujen hallitusohjelma

  • Kauhujen hallitusohjelma

Tietojen mukaan hallitusohjelma alkaa olemaan kasassa. Tätä kirjoittaessa sitä ei ole vielä julkaistu mutta sitä käsitellään julkisuudessa jo kovalla kädellä. Hyvin oletetusti tartutaan verotukseen ja tiettyihin uudistuksiin. Vaalien alla ja varsinkin vaalien jälkeen on keskustelu tahallisesti pyörinyt levittämään mielikuvaa, että SDP on himoverottaja. Iltapulujen palstoilla levitetään todellisia kauhukuvia siitä miten verotus vaikuttaa jokaisen elämään ja mistä jokainen jää paitsi tai joutuu maksamaan lisää. 

Hallitusohjelma

Hallitusohjelman tarkoitus on olla Suomea johtavan ryhmittymän selvitys siitä millä arvoilla ja mihin keskittyen Suomea tullaan johtamaan. Hallitusohjelmaan vaikuttaa lukuisia asioita ja lukuisien eri ryhmien osaaminen, sekä mielipiteet. Pääministeripuolue nielee aina suurimman kritiikin ja se tulee kestää mutta myös osata perustella eri kirjaukset, sekä niiden tavoitteet. Samaan aikaan tulee muistaa ettei syyttely vielä meitä mihinkään vaan vastuunkanto. Sen takia pääministeripuolue on aina vähän vaiennettu. Tämä koskee kaikkia siinä tilanteessa olevia puolueita läpi historian.

Ennen muinoin hallitusohjelma oli paljon enemmän arvoihin ja selkeisiin puutteisiin kantaaottava. Arvoilla luodaan uskoa ja yhteistä tekemistä. Selkeät puutteet oli taas kaikkien tiedossa yleisesti, kyse oli vain siitä mitä yhteiskunnan epäkohtia lähdetään kehittämään. Se oli sitä aikaa kun Suomea rakennettiin hiessä ja talkoilla. Jokainen hallitus vei meitä eteenpäin mutta oikeasti kehitys perustui ihmisten työhön ja uskoon yhteisestä kasvusta josta jokainen sai osansa.

Suomi on hyvinvointivaltio. Kolme sukupolvea on saanut elää menestyvässä sivistysvaltiossa joka on tarjonnut hyvinvointia ja turvaa. Se on osaltaan myös selitys hallitusohjelman arviointiin. Selkeitä epäkohtia yhteiskunnassa ei enää ole. Me olemme siirtyneet kehittämisen tilasta pitämisen tilaan, sekä mielikuvaan. Se on vaarallinen valhe. On vaarallista kuvitella, että eläisimme koskaan tilanteessa jossa meillä on varaa pysäyttää kehitys vain oman tai oman ryhmän etujen takia. Koska siitä nyt hallitusohjelman arvioinnista on kysymys. “mitä minä häviän, mitä minä maksan lisää, mitä minä menetän ja mitä muut taas saa”. On sanottu, että ihmistä ei niin harmita oma menetys vaan se mistä jää mahdollisesti paitsi. Kaikki iltapulujen otsikot keskittyy juuri tähän ihmisen heikkouteen, mistä minä jään paitsi. 

Veroja siellä ja täällä

Samaan aikaan kun olemme siirtyneet miettimään Suomea niin menestyneenä maana, että jokainen ryhmä miettii miten yhteistä menestystä voi kupata, rakentamisen sijaan. Olemme unohtaneet, että veroilla Suomi on rakennettu ja niin rakennetaan jatkossakin. Ei yksikään puolue maksa mitään itse, eikä yhdelläkään puolueella ole muita keinoja. Suomi ei ole yritys, eli Suomen valtion merkitys ja tarkoitus ei ole tehdä itse liiketoimintaa. Suomen valtion merkitys on luoda demokraattisesti sellainen ympäristö jonka kansa haluaa. Sitä yhteistä tahtoa me rakennamme yhdessä ja se rahoitetaan veroilla, aina veroilla. Suomalaiset suhtautuvat poikkeuksellisen hyvin verojen maksuun. Se ei johdu siitä, että me olisimme tyhmiä tai lampaita. Se yksinkertaisesti johtuu siitä, että olemme saaneet veroillemme vastinetta ja olemme luottaneet maamme johtoon. Olemme luottaneet siihen, että maksuilla on luotu palveluita joista hyödymme itse mutta myös koko yhteiskunta hyötyy ja rakentuu.

Tietyt tahot riitauttavat nyt tämän näkemyksen. Meille kerrotaan, että ilman veroja meillä olisi kaikilla enemmän rahaa ja hyvinvointia. Väite on mieletön mutta toki se on raflaava ja jos olet syntynyt hyvinvointiin on yhä useamman tavoite hankkia itselleen lisää. Kylän yhteisesti talkoilla rakentamat talot on jo rapistuneet.

Yksinkertaistettuna siis vero on maksu jolla saat yhteiskunnan lukuisia palveluita. Nyt meidän on helppo huutaa verojen vääryyttä kun me haluamme itsellemme lisää. Emme enää huomaa yhteiskunnan palveluita vaan ne ovat meille itsestäänselvyyksiä, jotain mikä meille kuuluu. Jotain mistä voi vain ottaa. 

Luottamus ja hallitusohjelma

Hallitusohjelma raamittaa monet asiat. Ja kuten viittasin hallitusohjelma on kuin avioliitto. Siinä on aina mukana jotain omaa, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä. Mutta tärkein mitä hallitusohjelma raamittaa on luottamus, yhteinen suunta.  Tai näin sen ainakin pitäisi olla.

On selvä, että hallitusohjelma ei voi määritellä kaikkea mitä kauden aikana tapahtuu. Se ottaa kantaa niihin epäkohtiin joita halutaan korjata hallituskauden aikana tai ainakin laittaa alulle. Olemme tilassa jossa etujen valvonta on niin rankkaa ettei yhden hallituskauden aikana saada suuria muutoksia läpi. Sen takia on Suomelle elintärkeää, että valmistelu ja päätökset luodaan parlamentaarisesti. Seuraavan hallituksen tulee jatkaa uudistusten vientiä eteenpäin, muuten jokainen kehitys jää tekemättä ja keskitymme vain ajamaan omia etuja.

Minä ainakin kaipaan valtionpäämiehiä jotka puhuivat koko kansalle. Jotka eivät ajaneet yhdenkään etujärjestön asiaa ainoastaan mutta ottivat kaikki huomioon. Pitivät yllä tasapainoa ja käyttivät välillä koviakin otteita sen luomiseen. Yhteiskunta tarvitsee ja vaatii sääntelyä ja ohjausta. Se on pohja turvallisuudelle, hyvälle liiketoiminnalle ja jokaisen henkilökohtaiselle menestykselle. Se ei tarkoita vapauden menettämistä vaan kehitystä ja sivistystä. Se tarkoittaa, että suuri määrä ihmisiä voi sopia ja rakentaa yhdessä. Se tarkoittaa sitä, että annat mutta saat enemmän. Kyse on kuitenkin arvoista, jos mittaa menestystä vain sillä paljonko sinulla on enemmän niin voimme hyvästellä yhteiskuntamme mitä myös Suomeksi nimitämme. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tupakkaa polttaa enimmäkseen vähätuloiset ihmiset, toimeetulotuella ja työmarkkinatuella elävistä liki 40%. Heistä suurin osa käyttää siihen rahaa noin 300 euroa kuussa polttaessaan askin päivässä. Eli noin puolet tuloista menee jo nyt tupakkaan. Miksi heitä juuri pitää kurittaa?

Alkoholin myynti Suomessa on vähentynyt, tuonti sen sijaan uudelleen lisääntynyt. Alkoholiveron korotus voimistaa tätä kehitystä siten, että verokertymä todennäköisesti alenee.

Bensaveron korotus iskee kovimmin pienituloisiin perheellisiin, jotka käyttävät autoa pakosta työmatkoihin ja lasten kuskaamisiin, marketeissa käymisiin j.n.e.

Miksi halliusohjelmassa ei mitenkään osata osoittaa luovempaa ratkaisua verokertymän vaalimiseksi kuin nämä kolme vakiokohdetta, jotka esittämistäni syistä eivät ole oikeudenmukaisia eivätkä edes toimiviakaan? Kyseisten tuotteiden verotus on Suomessa jo nyt likipitäen Euroopan korkeinta.

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Hallitusohjelma ei ole vielä ulkona mutta kyllä haittaverot tulee nousemaan. Se olisi kaikkien agendalla. Haittaverot on hankalia. Toisaalta niitä on pakko nostaa mutta toisaalta ne kohdistuvat juuri kuten sanoit. Toisin sanoen me maksamme polttelusta ja toisaalta haitoista.

Ei ole helppo yhtälö. Siinä tulisi miettiä juuri uudenlaista terveysveroa joka myös kannustaa. Toinen vaihtoehto olisi nostaa haittaverot tupakan kohdalla niin ylös, että harvalla olisi varaa ostaa tupakkaa Suomesta. No, se tiedetään miten siinä kävisi.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Kuikka, kysyitkö samoja kysymyksiä silloin kun Sipilän hallitus korotti polttoaineveroja(100M€/vuosi) ja tupakkaveroja(270M€/vuosi)?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En muista oliko silloin sellaista blogikirjoitusta, jonka kohdalla olisin noita asioita kysynyt, mutta samaa mieltä olin silloin niistäkin. Jos joku on tehnyt kyseenalaisia päätöksiä, niin niitä pitäisi viisaamman ennemminkin pyrkiä huojentamaan kuin jatkamaan entistä reippaammin.

Oleellinen ero on myös siinä, että Sipilän hallitukselle verojen korotukset olivat vastenmielinen, mutta välttämättömäksi mielletty osa niistä keinoista, joilla valtion budjettivajetta pyrittiin parantamaan samalla, kun velkaantumiskehitys oli tarkoitus saada kääntymään. Rinteen hallitukselle näyttävät verojen korotukset ja lisävelan ottaminen oloevan tervetullut ideologinen päämäärä.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #6

No, kullakin hallituksella on oma ideologiansa. Sipilän hallituksen ideologiaaan kuului mm. se että työttömät ovat laiskoja joten heitä pitää rangaista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Sipilän hallituksella oli oikeat tavoitteet. Keinojen kohdalta olin osittain itsekin hiukan toista mieltä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kansa ilmeisesti äänesti veronkorotuksille. Yhtä samaa shaissea se on aina ollut pienituloisilta otetaan ja toisesta tasataan(puliveivausta)= vitutus.

Ehkä tähänkin tulevaisuudessa tulee herätys, kun aletaan muuttaa yhteiskuntaa siihen suuntaan, että sinun tulisi asua lyhyiden matkojen päässä(betoni lähiöissä), sinä et saa kuluttaa, et saa syödä mitä haluat, et saa ajaa polttomoottorilla jne. Alkaa ne ilmastovouhottaja äänestäjät tuntea konkreettisesti nahoissaan, kuinka heidän talouttaan, vapauttaan ja arvoja ohjaillaan, säännellään ja rangaistaan.

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Kyllä meillä täällä on hyvä. Yhteiskunta menee koko ajan vapaampaan suuntaan. Kaupungistuminen on asia jota Sipilän hallitus kiihdytti jostain kumman syystä vastoin puolueen ideologiaa. Kaupungistuminen perustuu moneen eri asiaan ja on sidoksissa myös lapsien vähyyteen. Katsotaan miten tuleva hallitus tulee asiat kirjaamaan.

Edelleen me saadaan syödä ihan mitä huvittaa ja ajaa millä haluaa. Nyt tärkein on politiikan yhtenäisyys ja päätösten yli hallituskautisuus.

Suomessa paistaa aurinko, ei hätää mitään.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha

Olen erittäin huolissani reilun miljardin korotuksesta pysyviin menoihin. Pidän hallituksen työllisyystavoitetta epärealistisia, ja pelkään että nämä menot johtavat lisävelkaantumiseen. Eläkkeitä ei saisi korottaa. Oppivelvollisuuden pidentäminen ei todennäköisesti auta, ne rahat kannattaisi mieluummin antaa suoraa peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten kehittämiseen. Toivon, että olen väärässä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Onneksi ei mukana silti ole yhtään sitä sinistä, vaikka niin mainitsit...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Haittaverot osuvat kipeimmin pienituloisiin, varakkaammalle ei ole mitään väliä, nouseeko polttoaineen, tupakan tai viinan hinta. Viro laskee alkoholiveroaan tuntuvasti, tupakka maksaa puolet (?) siitä mitä Suomessa, joten hyöty noista veronkorotuksista menee Viroon, kun pororalli alkaa uudestaan.

Polttoaineveron korotus vaikuttaa myös koko logistiikkaan, ja kustannukset sen kuin nousevat. Tuskin hyödyttää alan työllisyyttä tai työllisyyttä muutenkaan.

Arvonlisäveroa laskemalla, tuntuvasti, kaikki olisivat hyötyneet. Mutta sellainen ei sovi, kun rikkaat olisivat saaneet tavaransa entistä halvemmalla. Toisaalta köyhemmät olisivat voineet laittaa makkarasoppaan kokonaisen HK:n sinisen puolikkaan sijasta. Kurjuutta lisätään tietoisesti, mutta se on sosialidemokratiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset