Poliitikko Niko Eskelinen Kuuntele ja keskustele

“Demarit on yks %#tun lämmin sontakasa.. Tekopyhiä sianvit¤¤¤¤”

  • EUROVAALIEHDOKAS 2019
    EUROVAALIEHDOKAS 2019

Blogin otsikkona tämä on törkeä mutta sosiaalisessa mediassa arkipäivää. Olen SDP:n eurovaaliehdokas ja aktiivinen keskustelija sosiaalisessa mediassa Nyt eurovaalien aikaan palaute on luonnollisesti kovempaa kuin normaalisti. Palautteissa ja keskusteluissa on toki paljon hyviä ja oivaltavia kommentteja mutta myös hyvin paljon todella loukkaavaa tekstiä ja uhkaavia viestejä. Miksi näitä tulee ja miten suhtautua niihin? 

Öyhöttämisen kasvualusta

Kirjoitukseni perustuu usein johonkin oivallukseen ja kirjoitustyylini on hyvin suora. Sillä pyrin korostamaan oivallusta tai asiaa, sekä herättämään keskustelua. Olen silti aina kunnioittava ja pysyn asiassa. Aiheeni löytyy usein politiikasta tai sen liepeiltä joten on ymmärrettävää, että varsinkin perussuomalaiset on aktiivisia kommentoijia. Ei perussuomalaiset toki ainoita ole vaan törkeyksien heittäjiä löytyy kaikista puolueista ja ihmisryhmistä, mutta kyllä perussuomalaiset korostuu.Sosiaalinen media ja eri keskustelupalstat on kaikille ääriajatuksille ja vihalle kaikista ravintopitoisin kasvualusta. Hyvin usein keskustelijat sanoo, että “ei ne pellet kestä suoraa puhetta ja totuutta”. Harvoissa totuuksissa kuitenkaan on enemmän kirosanoja kuin muuta sisältöä yhteensä. 

Miksi me kommentoidaan törkeästi?

Minua ei loukkaa nuo tekstit, eikä edes suoraan persoonaan menevä loukkaus. Nämä henkilöt ei tunne minua joten minulle ihan sama. Minulle ihmeellisempää on, että henkilöt käyttävät aikaansa täysin tyhjään sisältöön kun voisi kommentoida oikeasti asiaan ja käydä keskustelua. Suorat uhkaukset on joskus hivenen häiritseviä mutta ne on niin kömpelöitä ettei niitä voi ottaa tosissaan. Minä ajattelen asiaa niin, että jos haluaa herättää keskustelua niin pitää kestää olla myös kohteena. Varsinkin jos haluaa nostaa esiin epäkohtia ja herättää keskustelua.

Minä uskon, että törkeinkin kommentti on halu osallistua keskusteluun mutta kykyä puuttuu. Erikseen toki ne tilanteet joissa suuri määrä ihmisiä on sopinut, että heitetään tuolle kukkahatulle ja vihervassarikommarille jauhot kurkkuun. Niin tai näin nämä kommentoijat ei tiedosta sitä faktaa, että heitä ei voi ottaa tosissaan. Jokainen otsikon kaltainen kommentti vähentää henkilön edustaman ryhmän uskottavuutta ja henkilön huomioon ottamista keskustelussa.

 

Sosiaalinen media pitäisi nimensä mukaan olla sosiaalinen

Sitten on se toinen äärilaita joka nostaa heti käden pystyy ja huutaa maailman vääryyttä kun saa negatiivisia viestejä tai loukkaavaa palautetta. Sekin on tavallaan tapa saada huomiota ja on vaarassa ruokkia yhä enemmän negatiivista keskustelua.  Suorat selkeät uhkaukset kannattaa toki punnita erikseen ja ovat eri asia.

Sosiaalinen media on aikanaan ajateltu alustaksi jossa saat palautteen päivityksen kirjoittajalta. Nopeaksi ja avoimeksi tavaksi käydä suurella joukolla keskustelua. Tavalla jota voi myös seurata itse osallistumatta. Koska näin on, kommentoijia on vähän mutta keskustelun seuraajia saattaa olla paljonkin. Se on yhtä lailla seuraajille joko rakentavaa tai taantumuksellista. Moni hakee vahvistusta omille ajatuksille ja oppii samalla tapoja käydä keskusteluita. Ongelmaksi koen sen, että usein keskustelun aloittaja ei ole enää läsnä. Hän heittää asian keskusteltavaksi mutta se on tarkoitettu vain huomion herättäjäksi ja usein vain rakentamaan “henkilön somepersoonaa”.  Se tapa ruokkii näitä törkeyksiä koska keskustelun aloittaja jättää asian sikseen, eikä vaadi hyvää keskustelua. Ne jotka huutavat sosiaalisen median törkeästä keskustelusta voisi mennä tämän asian suhteen peilin eteen. Jos haluaa vain antaa jonkin asian tiedoksi tai välittää tietoa niin sitten keskustelu pitäisi sulkea ja näin ilmaista ettei halua keskustelua tästä aiheesta.

Minä vastaan jokaiseen kommenttiin. Se on kova työ mutta se kannattaa. Otsikon mukaiseen aloitukseen vastasin jotenkin näin “Tuohan oli kovin rumasti sanottu, miten luonnehtisit itseäsi?” En saanut siihen vastausta, joka ei toki yllättänyt. Olen tehnyt samoin satoihin vastaavalla tavalla aloitettuihin keskusteluihin. Minut on yllättänyt se, että kun kestän alun ja vastaan asiallisesti ja usein moittien avauksen sisältöä, olenkin saanut asiallisen keskustelun aikaiseksi. Törkeydellä avaava keskustelija on yllättynyt kun häneen suhtaudutaan silti asiallisesti ja pyydetään esimerkiksi perustetta väitteelle. Olen saanut todella paljon palautetta tästä ja kaikki on todella positiivista. Nämä on kaikki minulle suuria ilonaiheita, olen saanut ihmisen ajattelemaan ja muuttamaan käytöstään. Törkeää palautetta tulee paljon, mutta jos itse keskustelee ja ottaa huomioon niin muutos tapahtuu nopeasti. Kaikki meistä haluaa itsensä otettavan asiallisesti huomioon. Kun huomaat oppivasi ja hahmottavasi asian laajuuden ja eri näkökantoja niin haluat jatkaa sillä tiellä. Ajattele, kuuntele ja keskustele. Jos yksi tiputetaan pois niin kokonaisuus ei toimi. Uskon edelleen siihen, että kukaan meistä ei ole kaukana toisesta. Meidän tulee vain keskustella ja ottaa toinen huomioon vaikka hammasta purren.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Erikoinen, joskaan ei ainutlaatuinen strategia, että pyytää anteeksi ja on sovittelevinaan, vain palatakseen taas leimaamaan persuja siksä ja täksi.

En ole myöskään huomannut sinun antautuvan todistamaan väitteidesi substanssia tai antautuvan siitä keskustelemaan.

No, eiköhän maanantaina helpota.

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Maanantai on sinänsä normaali päivä mutta kiire varmaan vähän helpottaa.

Niin, voi tuon noinkin tulkita. Tosin on kiistaton, että persut siellä huutelee. Eikö? Tosin sanon, että kaikista löytyy mutta persut erottuu. Toisaalta sanon, että todella moni on alun jälkeen pystynyt loistavaan keskusteluun.

Se on se uhrautuminen joka ei oikein edistä.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

“Demarit on yks %#tun lämmin sontakasa.. Tekopyhiä sianvit¤¤¤¤”

"Blogin otsikkona tämä on törkeä mutta sosiaalisessa mediassa arkipäivää."

Olen varmaankin jotenkin syrjäytynyt, kun en ole ikinä livenä nähnyt otsikkorivin kaltaista someviestiä.

En ole tuollaisia koskaan saanut, en julkisesti tai yksityisviestinä, vaikka tottavieköön olen monia varmasti ärsyttänyt (kysy vaikka Petteri Ritalalta). En ole myöskään koskaan tuollaista kirjoittanut. Millään foorumilla, missään ryhmässä, en ole tuon tyyppistä nähnyt. En kiistä etteikö tuollaisia viestejä varmasti olisi, en ole vain koskaan nähnyt.

Oman subjektiivisen kokemukseni mukaan vihapuheesta puhutaan pari - kolme kertaluokkaa enemmän, kuin sitä on.

Teknologian hallitsevana voisit laittaa blogiisi muutaman todellisen näytteen, viattoman mieleni koulimiseksi pahaan maailmaan.

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen Vastaus kommenttiin #5

Kuten kirjoitin niin en minä ns. vihapuhetta pidä niin suurena ongelmana. Ongelma, ehkä enemmän on tyhjä keskustelu eli kysymys vastaan kysymys, ölinää tai sitten tyhjä väite.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hyvät pointit, uskon että toimintatapasi on oikea. Toisen ihmisen mielipiteiden pilkkaaminen luo vain lisää vihaa ja vastakkainasettelua. Meitä on niin moneksi ja kokemuksemme elämästä ja toisista ihmisistä eroavat suuresti. Suomessa törkypuhe/vihapuhe alkoi itse asiassa mediassa, TV,ssä esitettiin reality-ohjelmia, joissa ihmisiä sai estoitta pilkata - Tämä on siirtynyt nyt sosiaaliseen mediaan...

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Televisiossa, kuten somessa, sanat on menettänyt merkitystä ja keskustelu tyhjentynyt kun toisen virheitä kytätään. Minä mokailen koko ajan mutta silti keskustelen. Enkä oikein osaa kirjoittaa:) Toivon, että ainakin joku rohkaistuu minun mokista ja alkaa keskustelemaan yhä enemmän.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Demaritko typeriä? Ei suinkaan. Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja osoitti erityistä demariviisautta kehumalla yrittäjiä kauniisti. Olette hienoja ihmisisiä.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/118b212b-b46...

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen
Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen
Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Kännissä ja läpällä. Kuullostaako tutulta? Joo, eihän tuo ollut sopivaa käytöstä ja olen varma, että pyytää anteeksi. Jos ei prenkku sovi niin sitä ei saa juoda.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Blogisti saa mitä tilaa

Kun härnää ja provosoi niin mitä sitä sitten piipertää kun joku provosoituu?

Ei jatkoon
Ei eurokansanedustajaksi

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Ei tuo ole sidoksissa yhteen juttuun tai minuun. Tuo oli vain esimerkki.

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Ei tuo ole sidoksissa yhteen juttuun tai minuun. Tuo oli vain esimerkki.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kun otsikko on riittävän hyvä se kertoo tekstiosan sisällön, tällöin tekstiosaa ei tarvitse enää edes lukea.

OLEN KANSSASI SAMAA MIELTÄ!

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen
Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Se on varmaan helppoa olla ja elää kun kommunikointi ja asioiden muodostaminen on yksinkertaista.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Nykyisessä hektisessä maailmassa aika on kortilla, joten osuva otsikko mahdollistaa tekstiosan lukuun käytetyn ajan käytön johonkin hyödyllisempään.

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tiesitkö Niko että suurin osa ihmisistä lukee vain otsikon. Heille jää mielikuva "vitun demareista".
Jotkut vastaavat vain otsikon perusteella. Hyvin pieni osa lukee sen verran että tajuaa että sinä et ole otsikon kannattaja. Ja vain murto-osa lukee ja kirjoittaa vastauksen.

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Joo, se näkyy meidän yhteiskunnassa nykyisin selvästi. Silloin en myöskään voi hävitä mitään koska otsikkona tuo ei ole mitenkään erityinen. Ajattele, kuuntele ja keskustele.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mikkelin demukkapomo julisti juuri yrittäjien juhlassa kännipäissään " yrittäjien olevan yhteiskunnan syöpä ".

Miettikää hieman syvemmin tämän demukan ajatusmaailman sisältöä ? Yhteiskuntako pitäisi parantaa tästä syövästä ?

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Joo, tässä alkaa ymmärtämään miltä tuntuu olla persu. Kännissä ja läpällä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset