Poliitikko Niko Eskelinen Kuuntele ja keskustele

Pitäisikö Hyvinkään kouluissa opettaa arabialaisia numeroita -kysely?

  • EUROVAALIEHDOKAS 2019
    EUROVAALIEHDOKAS 2019

Tein tämän kyselyn Hyvinkään ilmoitustaulu Facebook -ryhmässä 17.5.2019 illasta. 18.5.2019 aamupäivään mennessä siihen oli vastannut 440 henkilöä. 361 oli äänestänyt  sen puolesta, että Hyvinkään kouluissa ei pitäisi opettaa arabialaisia numeroita ja 79 kannatti arabialaisten numeroiden opettamista Hyvinkään kouluissa. Mietitään hetki mitä tämän kyselyn tulos meille opettaa. 

Mistä oikein äänestettiin?

Meillä on käytössä tällä hetkellä arabialaiset numerot. Eli siis kaikissa Suomen kouluissa opetetaan arabialaisia numeroita jo tällä hetkellä. Äänestyksen aihe oli siis tavallaan kompa. Merkitys ei ollut äänestää niiden käytöstä vaan osoittaa jotain ihan muuta. 

Mielikuvat ratkaisevat

Halusin osoittaa sen miten me teemme johtopäätöksiä nopeasti ja ainoastaan mielikuvien perusteella. “Arabialaiset numerot” herättävät monet miettimään jotain muita numeroita kuin mitä me nyt olemme käyttäneet numerointijärjestelmänä. Se kumpuaa valitettavan paljon siitä keskustelusta mitä käymme maahanmuutosta ja pakolaisuudesta tällä hetkellä. Toki tuloksessa on epätarkkuutta mutta voimme pitää sitä vahvana ja rinnastaa sen yleiseen mielipiteeseen. 

Tietoa ei haeta

Vaikka tässä oli kysymys vain Facebook kyselystä niin tuloksesta voimme päätellä, että tietoa vastauksen perusteeksi ei haeta tai kysytä. Minä sinänsä en ihmettele ettei moni tiedä meillä olevan käytössä arabialaiset numerot. Koska kysymys esitettiin Facebookissa on kaikilla vastaajilla ollut käytössään internet-yhteys ja selain. Ennen vastausta olisi jokainen voinut siis nopeasti tarkastaa mitä arabialaiset numerot itse asiassa on. Tiedon löytää noin minuutissa. 

Mitä tästä voimme päätellä?

Vaikka tämä ei ollut tutkimus tai laajempi haastattelu voimme kuitenkin vetää johtopäätöksen, että kyselyn tulokset ohjaavat kehitystä väärään. Lisäksi voimme todeta  sen, että vastaajat eivät hae tietoa vaan vastaavat mielikuvan perusteella.

Kyselyn tulos paljastaa mielenkiintoisen käyttäytymismallin, joka osaltaan selittää brexit -äänestyksen tuloksen ja populismin nousun. Äänestyksiin vastataan mielikuvien perusteella, eikä tietoa haeta vaikka se olisi helppoa.

Ajattele jos tämä olisi ollut todellinen kansanäänestys. Hyvinkää ottaisi maanantaina käyttöön roomalaisen numeroinnin tai vastaavan. Se aiheuttaisi valtavasti kustannuksia ja muutoksia olemassa olevaan järjestelmään ja toimintaan. Lisäksi Hyvinkää joutuisi kääntämään rajalla kaikki materiaalit ja tiedot eri numerointijärjestelmälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Niin... Mielestäni suomalainen sivistys rapistuu ja vastaavaa suuntausta näkyy ympäri maailmaa.

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Sivistys ja tutkimus on saanut tosiaan jonkin verran väistyä kovan talouden, sekä kovien asenteiden tieltä. Toivottavasti kunnioitus palautuu.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sivistynyt ihminen ei käy facebookissa. En ole siellä koskaan käynyt, enkä mene.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös tuo (lukuisista suosituksista huolimatta) ole hiukan lapsellinen asenne? Jos et ole koskaan siellä käynyt, niin et voi tietää mikä se on. Olen itse löytänyt facebookista vuonna 1969 Australiaan muuttaneet serkkuni, lapsuuden kaverini, joiden elämästä en olisi muuten tiennyt mitään. Nyt chattailemme aina silloin tällöin. Ja paljon muutakin ...

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Alustana se on ristiriitainen kuten kaikki some. Itse olen sitä mieltä, että se riippuu miten välinettä käyttää. Useat on siellä ryhmien takia, eli se on vain alusta.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ei somessa ole aikaa miettiä tai jäädä etsimään tietoa. Heti fiiliksen mukaan jotain ja sitten virrassa eteenpäin. Tällaiseksi tämä on mennyt.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Kyseinen Facebook-kysely muistuttaa divetymonoksidihuijausta ja ideaani huijata ns. punavihreät kannattamaan maahanmuuttopolitiikan kiristystä määrittelemällä se aselain kiristykseksi. https://fi.wikipedia.org/wiki/Divetymonoksidihuijaus http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...
Ennen virallisia kansanäänestyksiä, kuten Brexit-kansanäänestystä, luulisi useimpien ottavan asioista paremmin selvää kuin vastatessa Facebook-kyselyyn.
Ns. arabialaisia numeroita ei ole keksitty Arabiassa vaan Intiassa.

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

:) Ei muuta kuin ideoimaan. Niin sitä luulisi ja niin sitä toivoisi. Eihän tuo mikään tutkimus ole mutta antaa suuntaa. Näin kirjoitin. Vielä enemmän herättää ajattelemaan.

Joo, ja jos tarkkoja ollaan niin me käytämme läntistä versiota arabialaisista mutta tuo on jäänyt puhekieleen ja muovannut merkityksen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vertailun vuoksi voisi kysyä pitäisikö siellä opettaa roomalaisia numeroita.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kyllä meillä käytetään eurooppalaisia numeroita, vaikka niitä kutsutaan täällä arabialaisiksi. Itä-arabiasa numerot jopa kirjoitetaan eri näköisiksi kuin Euroopassa. Arabian kielessä numeroita kutsutaan intialaisiksi numeroiksi, koska numerot ja nolla on keksitty Intiassa.

Kyselyn tulos osoittaa, että koululaiset osaavat käyttää Wikipediaa

https://fi.wikipedia.org/wiki/Arabialaiset_numerot

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun niitä kutsutaan arabialaisiksi numeroiksi, niin kysymyksen asettelu viittaa toki siihen miten niitä kutsutaan. Siinä ei kysytty pitäisikö koulussa opetta itäarabialaisia numeroita.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Koululaisten vastaus osoittaa, että arabialaisia numeroita ei enää koulussa kutsuta arabialaisiksi, koululaiset vastaavat tahallaan väärin, tai sitten viisastelevat. Lapset ja nuoret usein jallittavat meitä vanhoja, kannattaa olla varovainen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Tuskinpa tuosta on tässä tapauksessa ollut kysymys, vaan aidosta tietämättömyydestä siitä mitä tarkoitetaan arabialaisilla numeroilla. Reaktio kysymykseen oli spontaani reaktio, jonka taustalla oli tämän päivän maahanmuuttokeskustelu. Ei siinä mitään liene googlailtu.

Mitähän muuten kenelläkään voisi olla minkä tahansa maanosan numerojärjestelmän opettelemiseen? Eihän oppi ojaan kaada. Olisiko vastaus ollut yhtä selkeästi suuntautunut, jos olisi kysytty pitäisikö koulussa opettaa kyrilisiä aakkosia? Tai morsemerkkejä?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #10

Luinko tekstin huonosti vai mistä teit sen johtopäätöksen, että vastaajat olivat koululaisia?

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Hyvä. Meillä tosiaan numeroinnin kutsumiseen on vakiintunut arabialainen joita on siis itäinen ja läntinen. Itäinen on hyvin eri asia. Käytin tuota kieleen vakiintunutta ilmaisua.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Olisi vähintään kohtuullista, että kertoisit, että tämä ei ole sinun keksintösi. Kyselyn teki ensimmäisenä Joeli Santikko. Annat nyt itsestäsi epärehellisen vaikutelman.

No, pääasia on kuitenkin yhä sama: tyhmiä rasistisia idiootteja on kaikkialla ihan helvetisti.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

E.M:"No, pääasia on kuitenkin yhä sama: tyhmiä rasistisia idiootteja on kaikkialla ihan helvetisti."

Onneksi Esa, tapansa mukaan, näyttää meille tyhmille ja rasistisille idiooteille miltä kuulostaa(näyttää) älykkään ja suvaitsevaisen kommentointi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nyt itse kuulostat, et tyhmältä mutta tieten tahtoen tyhmältä tai tyhmäksi tekeytyvältä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

En todellakaan ole suvaitsevainen. Eiköhän se ole jo tullut selväksi.
Onko Niementausta sinusta ihminen, joka luulee arabialaisten numeroiden opettamista islamisaatioksi ja suvakkimädätykseksi mitään muuta kuin tyhmä rasisti-idiootti?

Aika surullista muuten, että nettipilana alkanut kääntääkin näkyviin järkyttävän totuuden ’kansan’ syvästä ja laveasta tietämättömyydestä ja ennakkoluuloisuudesta. Jälleen kerran. ”Kansan makua ei voi koskaan aliarvioida liikaa” sanoi takavuosikymmenten johtava filosofi ja taiteilija Martti Innanen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #14

Minusta Niementausta tekeytyy tyhmäksi minkä hänelle sanoin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #14

E.M:"En todellakaan ole suvaitsevainen. Eiköhän se ole jo tullut selväksi."

Ehkei tuo älykkyyskään ole täällä ihan suuremmin päässyt esiin, luulen ma.

Mitä sitten tulee tohon loppulateluusi, niin sitä suuremmin quottaamatta..ihan tolleen hätänen voisi ajatella että tuossa tuollainen pieni "kompa", mikä ei välttämättä aukea ihan jokaiselle. Mielellään olisin nähnyt mikä on tulos esim. vihreisiin kuuluvien keskuudessa, olisiko kaikki osanneet vastata "oikein" tuohon kyssäriin, vai olisiko sieltäkin löytynyt (edes joku) hieman "tyhmempi" ihminen joka ei heti olisi asiaa oivaltanut.

PS ihan näin tyhmänä rasistipersuidioottina toteaisin että uskoisin minulta, tai joltain muulta em. löytyvän jotain sellaista osaamista mitä ei itseltäsi. En kuitenkaan sen vuoksi alkaisi leijumaan ja nimittelisi sinua tyhmäksi jne.

Käyttäjän SamiSaxelin kuva
Sami Saxelin

Moisen kyselyn tekeminen tyhmnentää kyselyntekijän. Miksi kysyä asiaa konditionaalissa jonkun lukujärjestelmän esitysmuodon takia.
Se että me käytettään arabialaista johdantoa sankriitin numeroista ei tee asiaa sen kummemaksi.

Jos arabialaiseksi numeroiksi nimetty lukujärjestelmän haastaminen olisi aitoa eikä piilovittuilua kysymys esitettäisiin toisella tavalla.
Eli pitäisikö luopua arabialaisten numeroiden käytöstä ? Tällöin kysymys olisi todellinen eikä harhaanjohtava.

Tuolla ensinmainitulla kysymystavalla myös vastaajat voivat ihan tahallaan vastata juuri kysymyksen esitäjän haluamalla tavalla. Tottakai minäkin vastaisin ei moiseen höpönlöpöön. Jos se tekee minusta tyhmän tai rasistin olkoon niin.

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Ei ollut piilovittuilua. Ei missään tapauksessa. Meillä kaikilla, myös sinulla ja minulla, on tiettyjä eri asenteita joiden mukaan tehdään päätöksiä. Tämä ei tosiaan ollut tutkimus joten suurin arvo on ajattelun ja keskustelun herättäminen.

Meitä kaikkia saa narutettua jotenkin ja sen takia pitää olla valveilla kun vastataan tärkeisiin asioihin.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Olen huolestunut Suomen sivilisaation tasosta.

Kulttuurit ovat vuorovaikutuksissa toistensa kanssa ja yleensä kehittyvät, ellei pakoteta taantumaan. Suomeen on tullut ja täältä on lähtenyt tapoja.

Paljon on virrannut vettä Vantaanjoessa sen jälkeen kun intiasta tuli numerot Suomeeen ja ne muuttui matkalla.

Euroopassa käytetään yleisesti Intiasta tullutta länsi-arabian merkistöä. (Esim Kolumbus löysi intialaiset Amerikasta, eli intiaanit...) 10-lukusysteemi, pienin merkitsevä oikealla, periaatteessa pilkku on pilkku mutta usein piste USA kontekstissa ja ohjelmissa. Eli 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9. Tätä on laajennettu usein hexadesimaalilla tietokoneiden takia merkeillä 10-15, jotka on A,B,C,D,E,F. Tietokoneiden ja selkeyden takia usein merkitään 0 väliviivalla., koska se sekoaa Oohon. Esim salasanoissa. 6 ja 9 on ongelmallisia ja merkitään luku joskus pisteellä. Toki olisi hyvä eri symbolit, kuten opetushallitus teki, mutta... Pitäisi ensin sopia standardista laajasti, eikä vain kahvipöydässä.

Suomen vaalimerkistö ja Opetushallituksen ohje, noin 2016 ohje:
Yksi merkitään | , jota ei ole normaalisti merkistössä ja se sekoaa pikku-L:n ja iso-I:n . Seitsemän merkitään symbolilla jossa on 7 ja väliviiva, jota ei ole tavanomaisimmissa merkistöissä, kuten helvetica, times roman. Ja useimmat planeetalla tulkitsee sen F:ksi. Symbolit ovat yhteisesti sovittuja asioita. Näin on osaamisenjohtajat päissään ja kuplassaan miettineet. 6 ja 9 merkitään epänormaalisti, ei ole merkistöissä eikä ole kansainvälisesti sovittu.

Nämä eroaa esim. liikenteen symboleista 100 ja 70. 100 km/h tulkitaan 700 km/h. Valtava määrä ääniä on hylätty näiden ohjeiden takia. Olin itse tulkitsemassa ja tulkitsin ne , mutta silti ne hylättiin. Eli asiasta on haittaa.

Esim Laura Huhtasaaren numero 146 voidaan tulkita 746:ksi jos on ykkösessä väkänen. 746 ei ole olemassa vaalissa.

Lauraa kannattaa äänestää 146:lla jos haluaa Lauran 4:ksi vuodeksi Brysseliin sotkemasta Suomen asioita. Parhaimpia SDP:n ja muiden ehdokkaita ei kannata äänestää pois SUomesta, jossa niitä tarvitaan. Näin tekee palveluksen suvaitsevaisuudelle ja luonnonsuojelulle ja Suomen köyhille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kysely toi kai esille vain sen, että Suomi ei kuitenkaan ole mikään fiksu pisakansa, vaan valtaosin tyhmyreitä, eikä mitään sen kummempaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Pisatulokset laskee, kreationistit julkaisevat "tiede" lehtiä, muslimit hävittää minihameet ja laittaa naisille säkit päähän, kirkot valtaavat ostoskeskukset, ennustaja eukot myyvät palveluitaan telkkarissa, kansanedustajat haluavat kreationismia kouluihin, litteän maan käsityksiä on enemmän kuin keskiajalla.

Maailma ei vaikuttanut 10v sitten näin hullulta paikalta.

Miksi sivistys häviää?

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Joo, tuo litteä maa on käsittämätön. Pitäisi oikein itse liittyä kun se on niin mielenvikainen ryhmä.

En tiedä miksi sivitys häviää. Ehkä me emme arvosta proffia, ajattelijoita ja tutkijoita kun he eivät "ole oikeissa töissä".

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko Vastaus kommenttiin #27

Tämä maa-lätty taitaa olla kuitenkin enemmän vitsi. Pahoin pelkään, että siinä on menty yhtä paljon harhaan kuin tässä arabialaisten numeroidenkin tapauksessa. Koepallo on heitetty ja tosikot tarttuvat siihen.

Oikeasti maapalloa ei pidetty litteänä edes keski-ajalla. Tavallinen rahvas ei ehkä omannut asiaan kantaa, mutta toki oppineisto, joka tarkoitti valtaosaltaan kirkonmiehiä, oli omaksunut maapallon käsitteen. Hellenistisen kauden kreikkalaisfilosofit olivat hyvässä huudossa katolisen kirkon piirissä, ja maan pyöreys oli Kreikassa selvää pässinlihaa jo 300 vuotta eKr.

Että nyt sitten olisi laajoja joukkoja ihmisiä Amerikoissa, Euroopassa ja Suomessa, jotka oikeasti pitävät maata littanana, vaikka voivat ostaa lentoliput kiertääkseen sen ympäri. Ehei, meitä on huijattu. Eikä se ole edes vaikeaa.

Tietylle porukalle kaikki Islamiin, Lähi-Itään ja Pohjois-Afrikkaan liittyvä on niin sokea piste, että mikä tahansa asia, joka kuulostaa ählämistiseltä invaasiolta saa kieltävän selkäydinreaktion aikaan. Tuomion saavat arabialaiset numerot ja seurakunnan kirkkokahveilla tarjottu arabica.

Mutta niitä sokeita pisteitä on muillakin. Kun oikein kiihtyy ajatuksesta, jonka mukaan tieteen vastaisuus lisääntyy maailmassa, on helppo uskoa, että jossain on kasvava joukko punaniskoja, jotka pitävät pyöreää maapalloa salaliittona, vaikka ainoa oikea salaliitto on saada fiksuina itseään pitävät ihmiset uskomaan, että niin olisi.

Itse olen parikin kertaa onnistunut huudattamaan luomu-aatteeseen hurahtaneita suosittelemalla ruokaa, jossa on useita geenejä.

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Kyllä me ihan fiksuja ollaan, eikä tämä mikään tutkimus ollut. Lähinnä tämän suurin hyöty voi olla ajattelu ja keskustelu. Muuten en lähtisi vetämään johtopäätöksiä järkevyydestä. Älykkyyttä on monta eri lajia ja kaikkia tarvitaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuo kysely on pila, joka ei tuo esiin muuta kuin, että iso osa ihmisistä ei tiedä tai tule ajatelleeksi, että nykyisiä numeroita 0-9 kutsutaan arabialaisiksi numeroiksi. Joka on muuten hassua, koska ne ovat alun perin peräisin Intiasta, kuten Juhani Perttu tuossa jo mainitsikin.

Jos vastaaja ei tule ajatelleeksi termin merkitystä, niin tietenkin hän vastaa, että ei pitäisi, eikä sillä ole mitään tekemistä maahanmuuttopolitiikan tai rasismin kanssa. Jos vastaaja ajattelee arabialaisten numeroiden liittyvän jotenkin arabian kieleen, niin silloin on aivan ymmärrettävää vastata, että niiden opettaminen ei kuulu suomalaiseen peruskouluun.

Yhtä hyvin olisi voinut kysyä, pitäisikö Suomen kouluissa opettaa intialaisia numeroita. Tulos olisi varmaankin ollut suurin piirtein sama, mutta ei siitä voi vetää johtopäätöstä, että vastaajat vihaisivat intialaisia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jos nyt vastaa kyselyyn, kannattaisi ensin selvittää, ymmärsikö kysymyksen. Nykyään tosiaan vastataan mutulla silloinkin, kun olisi mahdollista ajatella.
Sama porukka sitten naureskelee sille, että Pietikäinen halusi pH:n nollaan. Todellisuudessa suurin osa ei itsekään tiedä, mitä pH tarkoittaa. Kannattaisi aloittaa sivistäminen itsestä ja oikeastaan ihan ensimmäiseksi opetella laskemaan vaikka kymmeneen.

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Vastaavaan voi mennä kuka vain monessa eri tilanteessa. Tämän tarkoitus ei ollut ottaa kantaa sivistykseen tai henkilöön. Tarkoitus oli herättää keskustelua siitä miten helppo meitä on välistä jymäyttää ja kuinka paljon asenne vaikuttaa vastaukseen. Tämähän ei todellakaan ollut tieteellinen tutkimus.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #30

Kertoi se myös siitä, miten vähän FB:n puolella välitetään ottaa selvää asioista. Sen sijaan toimitaan tunteella, jos on vähänkään tunteisiin osuva aihe.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset