Poliitikko Niko Eskelinen Kuuntele ja keskustele

Mestari johtaa populismia

  • EUROVAALIEHDOKAS 2019
    EUROVAALIEHDOKAS 2019

Populismi ottaa valtaa ihmisten ajattelussa ja käyttäytymisessä. Ihmiset hakevat vaihtoehdossa äärilaitoja, muutosta ja toimintaa. Maltilliset ovat ihmisten mielissä usein tylsiä ja vain puhuvat mutta eivät tee mitään. Meillä taitaa asiat olla liian hyvin koska pystymme ja valitsemme oman käytöksemme niin, että keskitymme enemmän riitelyyn kuin rakentamiseen. Meillä ilmiö näkyy perussuomalaisten politiikassa. Perussuomalainen aate tai oikeastaan aateen puute on kehittänyt uhriutumisesta uuden taiteen. Ei ole asiaa josta ei voida uhriutua tai sitä ei voida kääntää eliitin salajuoniksi. Mutta sitä ihan samaa tekee moni jotka sanovat olevansa eläinten, ympäristön tai monen muun tarpeellisen asian kannalla. Minkä tahansa aateen tai asian varjolla tehtävä populismi ja riitojen aiheuttaminen on yleensä vain mielenhäiriö tai sairaalloista huomion hakemista. 

Seuraa johtajaa 

Länsimaalainen ihminen korostaa omaa ajattelua ja itsenäisyyttä. Tämä on oikea tie mutta jos on vapaus niin on myös vastuu. Vastuu ottaa selvää asioista, ajatella. Ei vain seurata otsikkotasolla ja sitä joka tarjoaa politiikan ja ajattelun pikaruokaa. 

Jokainen johtajaksi kutsuttava henkilö on poikkeavan taitava, älykäs ja omaa joitakin muita poikkeuksellisia ominaisuuksia. Lisäksi näiden henkilöiden kohdalla aika ja ajankuva on etsinyt juuri tämän kaltaista persoonaa mutta ennen kaikkea kannatusta suuressa joukossa ihmisiä. Valta on aina lainassa kansalta. Ihminen kaipaa hyvää johtajaa. Suurin osa ihmisistä kaipaa jonkun henkilön hoitamaan yhteisiä asioita ja tuomaan arvopohjan näkyväksi. Se ei ole heikkoutta vaan viisautta. Me seuraamme miltei kaikissa toiminnoissa joitakin ihmisiä, joten ei ole vierasta antaa luottamusta eri asioissa. 

Johtajana oleminen ei sovi kaikille. Johtaja on hyvin usein päätösten ja monen asian kanssa yksin. Jotta johtaja voi toimia hyvin se vaatii täydellisen uhrautumisen ja itsensä antamisen arvosteltavaksi ja näkyväksi. Johtajana oleminen vaatii ymmärryksen mutta myös olemisen ulkopuolella jotta näkee kokonaisuuden. Johtajuus on vastuuta, paitsi itsestään, myös kokonaisuudesta. Ei vain kokonaisuuden osista joista pitää tai ymmärtää. 

Ei sinun tarvitse pitää mutta sinun pitää ymmärtää 

Meidän ei tarvitse pitää kaikista ja kaikesta. Me kaikki muodostamme oman maailmamme ja arvomme. Yhteiset arvot eivät tule yksilöltä vaan ne muodostaa monet eri asiat. Suurimpina kulttuuri, uskonnot, koulutus ja yhteisöjen, sekä maan toimiva johto. Maan johto on yksi tärkeimpiä arvojen muodostajia. Meidän suuri puute tällä hetkellä on se, että meillä ei ole johtajia jotka puhuvat kansalaisille, yhteiskunnalle. Meillä on johtajia jotka puhuvat kansan osalle tai asialle. Eri yhteisöjen johtajat ovat voimakkaita mutta eivät välttämättä kestä tarkastelua eikä varsinkaan tarjoa ratkaisuja koko yhteiskunnalle. 

Tämän hetken populistinen ilmiö perustuu siihen, että ihmiset kaipaavat yhteyttä ja tunnetta. Populistit ovat ottaneet tämän politiikan välineeksi ja ratsastava sillä röyhkeästi ja välittämättä tuloksesta. Kysymys on vain vallasta. Ihmiset kaipaavat johtajaa joka naulaa itsensä kansakunnan eduksi. Populistinen johtajaa kuvataan usein syrjään vetäytyväksi neroksi joka ikään kuin pakotetaan sattumalta johtoon ja esikuvaksi. Mestari, me tervehdimme sinua.

 

Ajattele, ajattele ja ajattele

Te, me ja minä elämme ajassa ja paikassa jossa meillä on vapaus ajatella. Me voimme kehittää uutta, parempaa ja huolehtia siitä, että kaikilla on oikeus elämään. Meitä ei pakota kantamaan asetta, me voimme kommentoida ja olla mieltä, me voimme kouluttautua, me voimme vaihtaa ammattia, me voimme olla kenen kanssa haluamme, me voimme kulkea rauhassa kadulla, me voimme päättää seksuaalisesta suuntautumisesta, me voimme tunnustaa uskoa, me voimme olla vapaita. 

Onko kaikki nämä mahdollisuudet luoneet meille liikaa vastuuta ja olemme unohtaneet sen tärkeimmän eli yhteisön? Vain kuuntelemalla toisten kantoja ja puhumalla voimme saavuttaa yhteisen yhteisön. Voit kutsua sitä myös demokratiaksi. Moni sanoo, että demokratia on tehoton, samat ihmiset ei osallistu demokratiaan. Moni sanoo Euroopan unionia tehottomaksi, samat ihmiset haluavat osallistua siihen vain yhteyden kaatamiseksi. Osallistua tuhotakseen. Osallistua saadakseen vallan vähältä koska suurelta ei saa. 

Yksikään ihminen ei johda yksin vaan johtaja ainoastaan antaa suunnan, aatteen ja vapauden valita. Lisäksi johtaja antaa uhreista suurimman, itsensä. Tai sitten puhutaan diktatuurista, jolla ei ole mitään tekemistä ihmisyyden tai kehityksen kanssa. 

Sen takia sinä natsi, kukkahattu, viherpiipertäjä, kommunisti, kapitalistisika. Ajattele, ajattele ja ajattele.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Tuolla oikeutenmukaisuutella pääsee varmasti sosialisminhaluisissa yhteisöissä pitkälle.

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Jaa-a, tässä äänestäjät aina päättää kuka tekee ja mitä. Minulle tärkein on yhteiskunnallisen keskustelun herääminen niin, että se on vuorovaikutteista eikä rajojen yli huutelua. Jos vastuuseen äänestetään niin se otetaan. Jos ei niin jatkan silti vaikuttamista. Minä en tee ntätä luottamustoimien tai paikkojen takia, enkä usko monen muunkaan tekevän. Pienistä keskusteluista tulee valtava vaikutus kun niitä on paljon.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Tiedoksi: Myös Itävallassa on populisteja ’mestareita’. Jotkut jopa korkeassa asemassa ja antavat tällaisia lausuntoja näin ennen Eurovaaleja

”Austrian vice chancellor says party will fight ‘population Exchange’

https://www.politico.eu/article/austrian-vice-chan...

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Juu, populismi kaikissa muodoissaan ei ole vain Suomessa tapahtuva asia vaan globaali. Ei tässä kannata mutristella suutaan, ihmiset äänestää aina oikein. Pitää vain tehdä kovemmin työtä ja katsella peiliin. Niin ja välttää ristiriitoja, se on populismin polttoainetta. Toisaalta kyllä päätöksiä pitää saada enemmän läpinäkyviksi ja helpommin seurattaviksi. Ymmärrän hyvin, että EU:n päätöksistä on vaikea saada tolkkua välillä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Espanjan ääri-oikeistolaiset populisti yltivät vain 10%:n
- Sosialistit voittivat!

Eivät menneet Unkarin, Puolan, Itävallan, eikä edes Suomen ja Viron tietä?!

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Tuota tulosta jännitin jonkin verran. Hyvä tulos ja eikun rauhaa ja yhteisöllisyyttä rakentamaan!

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

No mites se menikään.Se joka itsensä ylentää se itsensä alent..jne jne.
Toivottavasti tämä ylimielinen jargoni korreloituu eurovaaleissa

Käyttäjän NikoEskelinen kuva
Niko Eskelinen

Antti, samaa mieltä. Kukaan ei halua, että populismi leviää myös EU:n päättäviin elimiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset